Payment Facilitator Nedir?

Payment Facilitator, internet ortamında yapılan parasal işlemlerde karşılaşılan bir terimdir. Peki manası nedir? Bu terimi dilimize “ödeme aracı kuruluşu” olarak çevirebiliriz. Konunun daha iyi ve hızlı bir şekilde anlaşılması için, yakın zamana kadar ülkemizde de faaliyet gösteren PayPal firmasını örnek olarak verebiliriz.

Şimdi önemli gördüğümüz hususlarda biraz detaya girelim. Payment Facilitator konusunu tüm hatlarıyla yoğun ve teknik bir şekilde ele almak bu yazının konusu değildir. Bir önceki “online ödeme sistemi nedir?” başlıklı yazımızı okuduğunuzu farzederek (ki okumadıysanız buradan ulaşabilirsiniz) ilk olarak ülkemizde yasal olarak faaliyet gösteren bazı Payment Facilitator firmalarını sıralayalım.

Payment Facilitator Firmalarının ana amacı internet üzerinde kredi kartıyla yapılan işlemlerde taraflar arasına bazı güçlü avantajlar sunarak girmeleridir. Başka bir deyişle internet ortamında kredi kartıyla yapılan ödeme işlemlerinde, bu ödemeyi alan ve bu işleme aracılık eden kredi kartı kuruluşu (visa gibi) ve onun yetkilendirdiği kartı veren banka bulunmaktadır. Ve bütün bu işlemler elektronik ortamda gayet hızlı ve güvenilir olarak çalışmaktadır.

Bu noktada kredi kartı kuruluşlarının ve anlaşmalı oldukları bankaların finansal ve operasyonel güçlerinden bahsetmeye gerek yok sanırız. Zaten tabi oldukları yasal mevzuatlar da bunu bağlayıcı kılmıştır. Bu yasal bağlayıcılık gereği olması gereken finansal ve operasyonel güçlülük payment facilitator’lar için de geçerlidir. Yani payment facilitator olmak öyle kolay bir iş değildir. Sadece gerekli olan o güçlü sermayeyi sunmak da yetmez, alt yapı ve operasyon noktalarında da bağlayıcı yasal unsurlar vardır. Kısaca şöyle diyebiliriz; payment facilitator’lar da en az bankalar kadar güçlüdür.

Peki o zaman neden payment facilitatorlara ihtiyaç duyulsun ki? Bunların yukarıda bahsedilen işlem akışına girmeleri maliyeti artırmaz mı? Bunlar gayet doğru sorular olup cevapları da bir o kadar doğruluğa sahiptir. Şöyle ki; sundukları hizmet artırdıkları maliyete değerdir. Bu herkes için uygun olmayabilir fakat birçok firma için de tercih sebebidir.

Bir örnekle açıklayalım.

XYZ Ltd şirketi bayi ve onların alt bayilerinden internet üzerinden kredi kartıyla ister tek çekim ister taksitle tahsilat yapmak için online ödeme sistemi yazılımını ya da her hangi bir yazılım kullanıyor olsun. Bu yazılımı da xyz.onlineodeme.com adlı alan adı altında kullanıyor olsun. Bu durumda ülkemizde bulunan tüm bankaların kredi kartlarını kabul etmek isteyecektir çünkü bayilerini ve/veya onların alt bayilerini ya da abone ve üyelerini bankaların sunduğu taksit imkanlarından faydalandırmak istemek ticari mantık gereğidir. Bu durumda yapması gereken her bir bankayla ayrı ayrı irtibat kurum sanal pos başvurusu yapmak ve onay sürecinden geçince bu sanal posların ilgili ek kurulumunu yapmasıdır.

Akabinde oluşması muhtemel ödeme iptalleri, farklı komisyon oranları, her bir bankayla ayrı ayrı irtibat hattı oluşturması, iadeler derken ciddi bir iş yüküyle karşılaşacaktır. Eğer yukarıda bahsettiğimiz payment facilitator’lardan biriyle çalışıyor olsaydı tüm bu zahmet ve iş yükünden ve bunların oluşturacağı maliyetlerden kurtulacaktı. Bankalarla direk çalışma yerine payment facilitator ile çalışınca ödeyeceği yüksek komisyon, bu işleti takip için işe alacağı personel maaşından daha az olacaktı. Görüldüğü gibi aslında maliyeti artırıcı bir unsur olarak görülse de realitede durum tam tersi oluyor.

Tavsiyemiz sizlerin de online ödeme yazılımını aldıktan sonra bu işin matematiğini iyi yapmanız; zira aylık işlem hacminiz bağlı olarak bankalarla direk çalışmak da uygun olabilir.

Umarız payment facilitator terimi ile ilgili başlangıç olarak yeterli bilgi verebilmişizdir. Ayrıntılar için bizleri arayabilir ve aklınızda olan model ile ilgili ücretsiz danışmanlık alabilir ya da sormak istediğiniz soruları yöneltebilirsiniz. Uzman arkadaşlarımız bu konuda sizlere yardımcı olmaktan memnunluk duyacaktır.

Telefon numaramız:

Ofis: +90 (850) 885 10 07